Mindennapok. Munka. Anyaság. Élet. ADHD.

ADHDiva

Mitől lesz valaki ADHD-s?

Esetleg meg lehet előzni?

2017. május 10. - ADHDiva

Miért lesz valaki ADHD-s? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre két válaszom is van (és biztos vagyok benne, hogy egyik sem különösebben kielégítő, de ez van). A rövidebb: nem tudom. Valójában senki sem tudja pontosan, a leghozzáértőbb szakemberek sem (meglepően sok betegséggel vagy fejlődési zavarral kapcsolatban van így).

A hosszabb és kicsit bonyolultabb válasz szerint az ADHD kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Elég sok olyan gén van, melynek variánsai összefüggésbe hozhatóak az ADHD-val (többek között ezért is lehet, hogy nagyon sokféle formában jelentkezik az ADHD, és a különböző kezelési módokra is eltérően reagálnak az emberek). A befolyásoló gének általában a dopamin-, illetve a szerotonin-anyagcserével állnak kapcsolatban, de hatással lehetnek például a tanulásra vagy a viselkedés szabályozására is (nem vagyok genetikus, de ha valakit jobban érdekel a téma, szakkönyvekben, szakmai folyóiratokban sok információt találhat az ADHD genetikai hátteréről). 

adhd_genetika_agy_20170424.jpg

A genetika akkor is szerepet játszik az ADHD megjelenésében, ha a szülő nem ADHD-s - vagy ha nincs ez nála diagnosztizálva. Ha egy családban már van ADHD-s gyerek, akkor háromszoros, négyszeres esély van arra, hogy a testvére is ADHD-s lesz. Nekem nincs testvérem, és a szüleim nem ADHD-sok, nincsenek meg náluk a tünetek. Azonban nem tartom kizártnak, hogy más, neuropszichiátriai zavart esetleg megállapíthatnának náluk, vagy valamelyik felmenőmnél. (Itt szeretném megjegyezni, hogy egy ADHD-s nem lesz rosszabb vagy jobb szülő, mint a nem ADHD-s, legfeljebb egy kicsit máshogy csinálja a dolgokat) 

Sok más problémával együtt, az ADHD rizikóját is növelheti egy csomó dolog, mely a terhesség alatt történik. A dohányos, alkoholt fogyasztó kismamák gyerekeinél nagyobb eséllyel diagnosztizálhatnak később ADHD-t, de a kis születési súly vagy a koraszülés is hozzájárulhat az ADHD-hoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden koraszülött ADHD-s lesz, vagy ha az anyuka nem dohányzik, akkor semmi esély nincs arra, hogy ADHD-s lesz a gyerek (vagyis a dohányzással tulajdonképpen elkerülhető, megelőzhető az ADHD).

Kutatások szerint kapcsolat van az agyat érő traumatikus sérülések és a későbbi ADHD között. Egy másik tanulmány szerint pedig az agy struktúrájában is megfigyelhetőek különbségek, ha az ADHD-s és a nem ADHD-s emberek agyát hasonlítják össze. Nyilván, minél többet tanulmányozzák az agyat, minél több kutatás foglalkozik az ADHD-val, annál közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. 

 Megelőzhető-e az ADHD? Véleményem szerint (és jelenlegi tudásunk alapján) nem. Elsősorban genetikai örökségünk határozza meg, hogy ADHD-sok leszünk-e, és ezt nem lehet befolyásolni. Ez olyan, mintha valakinél a sarlósejtes vérszegénységet vagy a Marfan-szindrómát akarná valaki "megelőzni". De nagyon sok olyan betegségnél, melynek a kialakulásában a genetika is szerepet játszik, a környezet és az életmód iszonyú sokat jelenthet, mert jelentősen csökkentheti a betegség megjelenését. Erre a legjobb példa: ha valaki egészségesen él, nem dohányzik, rendszeresen mozog stb., akkor kisebb lesz a rizikója a daganatos betegségeknek. Az ADHD esetében nem tartom valószínűnek, hogy az ADHD "megjelenését" meg lehetne akadályozni. Viszont egy csomó dolog segíthet a tünetek enyhítésében vagy az ADHD-val kapcsolatos problémák fellángolásának ritkításában. Az egyik ilyen nagyon hatékony dolog az étrend, pontosabban az étrend-kiegészítők: bizonyos étrend-kiegészítők abszolút észrevehetően javítják az ADHD tüneteit. (de erről majd egy másik alkalommal... :D)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adhdiva.blog.hu/api/trackback/id/tr8412390751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2017.05.11. 13:10:37

"ha valaki egészségesen él"

Ugye tudod, hogy az "egészséges életmód" nem orvosi-dietetikai, hanem szocio-kulturális fogalom?

Alapvetően mindig az az "egészséges", ami marha drága, emiatt csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, ergo divatos és irigyelt.

Most a napi többször fitti meg a kondi meg szoli meg a csiamag meg a vegán meg a kale salad meg a nepáli guruk által szigorú tekintettel megnézett ötezer forintos kétdecis ásványvíz.

120 éve a csukamájolaj, a vörösbor, a vörös hús, a fehér bőr, meg a semmi fizikai aktivitás volt az.

Tök egyszerű. 120 éve a gazdagok engedhették csak meg maguknak ezeket a kajákat, no meg azt, hogy nem kellett kapálni egésznap meg kubikolni meg csákányozni meg aszfaltozni meg felhőkarcolót építeni kint a napon, lesülve.

Ma már a "fizikai munkások" is gépekkel dolgoznak, de elfáradnak a nap végére akkor is, és nincs se erejük, se idejük ugrabugrálni, viszont most már olcsó a teszkós felfújt fehérkenyér meg a hús. Ezért a mai prolik fehérek és dagadtak.
A gazdagok meg, mivel nem dolgoznak, ráérnek egész nap kondulni meg szolizni, és az időközben drágává változott menőkajákat enni.

Ja, és hogy miért egészségesebbek a menőkajáktól? Pont azért, amiért 120 éve a gazdagok egészségesebbek voltak a vörös húsevés és nemmozgás ellenére is: mert GAZDAGOK, és ennélfogva jóval nagyobb élettérben, higiénikusabb körülmények között élnek, valamint ha valami baj van, van pénz orvosra meg gyógyszerre.

A szegényeknek akkor sem volt, most sincs, ezért betegesebbek, valamint az olcsó kajákból sem jut olyan sok nekik. Kész.

ADHDiva 2017.05.11. 13:20:07

@Void Bunkoid: én az egészséges életet "csak" orvosi szempontból vizsgálnám, tehát nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt, nem dohányzik, kiegyensúlyozottan táplálkozik (sok zöldség-gyümölcs, kevés finomított szénhidrát), rendszeresen mozog, eleget alszik, igyekszik csökkenteni az őt érő stresszt, nem használ kábítószereket, óvszert használ/monogám párkapcsolatban él stb. Ez, azt hiszem, legalább részben, nem függ az anyagi helyzettől (legalábbis szeretem azt hinni, naiv vagyok)

Void Bunkoid 2017.05.11. 13:36:31

@ADHDiva: az lehet, ám hadd idézzem az Akela Földi örömök című dalát :)

"Ó, ami szép ebben az életben,
Az vagy hizlal, vagy rákot okozhat, vagy erkölcstelen!
Ó, ami jó a földi életben,
Azt megadóztatják, vagy betiltják, mert törvénytelen!"

:D

ADHDiva 2017.05.11. 13:38:38

@Void Bunkoid: és ezzel tulajdonképpen be is zárhatjuk a mai napot :D
süti beállítások módosítása