Mindennapok. Munka. Anyaság. Élet. ADHD.

ADHDiva

ADHD: a tünetek

I. rész: a hivatalos leírás

2017. március 07. - ADHDiva

Az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar rendkívül sokszínű neurobiológiai eltérés, sokféle formában jelentkezhet. A legtöbben a tipikus ADHD-st iskolás fiúként képzelik el, aki állandóan mozgásban van, képtelen megülni a fenekén, folyton rosszalkodik, visszabeszél, több tárgyból is bukásra áll, rendetlen stb. Valóban vannak olyanok, akikre ez a jellemző, de egyáltalán nem lehet ezt általánosságként kijelenteni. 

Három fő típust lehet elkülöníteni: azokat, akikre a figyelemzavar a legjellemzőbb, azokat, akikre a hiperaktivitás (túlmozgásosság) és az impulzivitás a legjellemzőbb, a harmadik csoport pedig vegyes tüneteket mutat.A szakemberek szerint háromszor annyi ADHD-s fiú van, mint lány, ezek a számok azonban valószínűleg tévesek. Az ADHD máshogy jelentkezik a fiúknál és a lányoknál - az utóbbiaknál gyakran a visszahúzódó, önbizalomhiányos, csendes, álmodozó "személyiség" lehet a jellemző. Éppen ezért a lányoknál (így nálam is) nem vagy csak nehezen és viszonylag későn diagnosztizálják az ADHD-t. 

Lássuk a leggyakoribb, legjellemzőbb tüneteket (természetesen nem mindenkire jellemző minden tünet, és tapasztalatom szerint a tünetek gyakran szituációtól is függenek):

adhd_tunetek_iskola_tanulo_20170307.jpg

Gyakran kalandozik el a figyelme, nem tud koncentrálni a tanulásra vagy a munkájára

  • nehezen koncentrál, nehezére esik egy feladatra hosszabb ideig fókuszálnia
  • könnyen elterelhető a figyelme, hamar megun egy-egy tevékenységet
  • feledékeny, szétszórt, rendetlen, gyakran elhagyja a dolgait, hanyag
  • álmodozásra hajlamos, könnyű összezavarni, képtelen követni a beszélgetések folyamát, gyakran érheti az a vád, hogy egyáltalán nem is figyel oda, ha beszélnek hozzá
  • nehezére esik követni az utasításokat, nem érti, hogy pontosan mit is várnak tőle
  • állandóan matat, piszkál valamit, fészkelődik, nem bír néhány percnél többet egy helyben maradni (felugrál, mászkál, akkor is, amikor nem kellene)
  • sokat és hadarva beszél, a gondolatai és így a mondanivalója is csapongó
  • nehezen tudja kivárni a sorát, türelmetlen, mások szavába vág
  • gyakran meggondolatlanul beszél, cselekszik, az érzelmeit is igen erősen éli meg és fejezi ki 
  • halogat és nehezen szervezi meg a feladatait, nem tudja beosztani az idejét
  • képtelen fenntartani barátságokat, nehezére esik elköteleződni, gyakran váltogatja a szerelmi partnereit vagy a munkahelyeit
  • ... lehetne még sorolni...

Plusz, emellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az ADHD mellé nagyon gyakran társulnak más betegségek is (következményként? előfordulhat), és egy ADHD-s sokkal hajlamosabb például a depresszióra, a szorongásra, az alvászavarokra, a függőségekre és még jó néhány finomságra. Úgyhogy ezek tüneteit is odasorolhatjuk a tipikus ADHD-s tünetek mellé. Ez azonban komoly problémákat is felvethet, mert az alvászavar vagy a depresszió tünetei elfedhetik az ADHD-t - és hiába kezelik az egyiket, ha a másik által okozott gondok mégis folyamatosan ott vannak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adhdiva.blog.hu/api/trackback/id/tr1312190890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórukk 2017.03.08. 00:06:55

Észak-Koreában ismerek egy klassz szanatóriumot mindezek ellen. Egy tipikus ottani kőbányában nincs ADHD, a fenti tünetek 1-2 nap alatt elmúlnak, mindenki a legjobbját nyújtja és visszavágyik az iskolájába, a munkahelyére. De a civilizált országokban is meggyógyulna az ADHD 90%-a, ha az említett a súlyos tünetekkel (melyek nagy részével nyilvánvalóan életveszélyes dolog vezetni) pl. megtiltanák pl a gépjárművezetést.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 06:04:22

@Hórukk: Ismerem a szanatoriumot. Az legtobb problemat ott kivalo hatekonysaggal orvosoljak. Peldaul azt is, amikor az ember fogalmatlanul odataknyolja a marhasagait olyan cikkek ala, amiknek a targyat nem erti. Most dolgoznom kell, de kesobb visszajovok es szivesen kibovitem a cikket, mert sajnos kisse rovid es hianyos, de minden tiszteletem a szerzonek, amiert megprobalta. Nem konnyu ez itt. Azert fogom tudni kiegesziteni, mert annyira 'faszagyerek' vagyok, hanem mert magam is ugyanezzel kuzdok. Folyt. kov.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 06:05:38

@elment az eszem mert belekezdtem: Nem lehet szerkeszteni, szoval: Utso mondat: Nem azert fogom tudni kiegesziteni, mert... stb

ADHDiva 2017.03.08. 06:27:53

@Hórukk: egy ADHD-s a kőbányában is megmarad annak, a tünetei sem múlnak el, legfeljebb megtanulja kezelni, elrejteni őket. Mint ahogy a "civilizált világban" is ez a helyzet. Az ADHD-sok legnagyobb részéről nem lehet megmondani, hogy ADHD-s (felnőttekről beszélek).

ADHDiva 2017.03.08. 06:33:06

@elment az eszem mert belekezdtem: örülök annak, hogy szerinted van még hozzátennivalót, szívesen elolvasom. igazából ez olyan kis "általános" leírás, mindenféle árnyalás nélkül, amivel az átlagember legelőször találkozik. az ADHD iszonyú sokarcú, és a tünetei rendkívül változatosak - nyilván, ha mélyebbre megyünk, hasonló okokra vezethetőek vissza.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 07:10:50

@ADHDiva: Nem szeretnek belekontarkodni am a cikkedbe, de pontosan az elso hozzaszolohoz hasonloak kedveert tettem volna hozza me ezt azt, foleg amiatt, hogy elore megvalaszoljak olyan kerdeseket es elharitsak olyan tamadasokat, amik engem is ertek a csalad, a baratok vagy idegenek reszerol. Pl, hogy ez nem egy uj, 'divatos' nyugati hobort, hanem egy kutatott (ha jol emlekszem a hatvanas evektol), agyban kimutathato rendellenesseg, ami a dopamin, szeratonin hianyra vezetheto vissza, ami az agyban az idegvegzodesek kozotti informacioaramlasert felel. Az alap dopamin szint tul alacsony es ezert az agy siman 'kiesik' egy gondolatmentbol, beszelgetesbol vagy akar a vilagbol. Eppen ezert sokkal fogekonyabb az ADHD-s ember a fuggosegekre, mert az agy erzi, hogy ez igy nem jo es az ember is erzi, lelkileg megviseli. Ezert sokkal kielegitobbek neki bizonyos oromok. Azert mert az alap dopamin szint es egy tevekenyseg (barmi ami ezt megemeli) okozta emelkedes kozott sokkal nagyobb a szakadek, mint normal esetben.

Ezen kivul meg az elonyeirol is lehetne par szot ejteni, mint a 'hyperfocus'. Ami abban az esetben, ha az illeto olyasmit csinal, amit szeret (ez szinten lehet barmi, munka, jatek, hobbi - es ez inkabb az ADHD inattentive type-ra jellemzo), akkor olyannyira bekattan az agyaban ami eddig hianyzott, hogy teljesseggel elvesz benne. Villamgyorsan tanulja es hasznalja es sorolhatnam meg, forrast is szivesen hoznek, de most dolog van :) Kesobb. Ha lesz ra igeny. Ja es csak annyit

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 07:17:59

Ja es csak annyit, hogy magyar nyelven amikor par eve kerestem, nem sokat talaltam rola. Angolul rengeteg oldal foglalkozik vele.

ADHDiva 2017.03.08. 08:20:27

@elment az eszem mert belekezdtem: igen, pont ezeket a témákat szeretném én is kicsit körbejárni (többek között). azért kezdtem ezzel, mert próbálok valamiféle struktúrát adni a blognak :D

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 08:55:17

@ADHDiva: Ezt csak tamogatni tudom. Egesz gyerekkoromban lusta nemtorodom trehany disznonak hivott mindenki, holott azt ereztem, hogy azert ez nem egeszen igy van. Ha a szobeli tamogatason kivul tehetek meg valamit, akkor szivesen felajanlom a segitsegfem. :)

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2017.03.08. 09:11:21

A leírt tünetek minden második kisiskolásra igazak, sőt jópár felnőttre is.
Ezek szerint mindenki beteg, szedjen gyógyszert és mentse fel magát a viselkedése következményei alól, hiszen beteg, nem tehet róla. Ez egy igazi win-win, a beteg felmentést kap és klassz bogyókat, a részvényes tömi a zsebét a profittal.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 09:27:53

@csib: Hat... kezdjuk azzal, hogy nem. Sehol nem kap felmentest semmi alol. Sem az iskolaban, sem amikor felnott. A fonokom sem fogadja el, mint mentseget. Soha, egyik sem tette. Gyogyszert lehet szedni ra, de felnottkent kevesen teszik, amennyire tudom (en sem). Volt egy kb egy even at tarto kezelesem, amikor heti-ketheti rendszeresseggel elmentem egy olyan intezmenybe, ami kifejezetten ilyen problemakra szakosodott es ott eloszor is azzal kezdtek, hogy megnyugtattak, nem feltetlenul vagyok egy szar alak. Elmagyaraztak, miutan megbizonyosodtak rola, hogy mi a bajom, hogy ez tulajdonkeppen mi is, hogyan mukodik, miert, stb. Aztan pedig leginkabb abban segitettek, hogy megertsem azokat a kisebb nagyobb kulonbsegeket, amik bekavarnak az eletembe. Emellett pedig segitettek abban is, hogy hogyan alakitsam ki az eletemet ugy, hogy ne sokkal legyek a mindennapokban gyengebb, mint masok. Itt pl az idopontok, esemenyek eszbentartasara kell gondolni, tul impulziv kirohanasok (barmely iranyba) megelozesere, szocialis kapcsolatok fenntartasara, idoerzekelesre stb. Elmondtak az addig nem ismert pozitiv oldalat az allapotomnak. Igazabol nagyon hasznos volt. Persze lehet frocsogni. Es kitalaciora hivatkozni. De nezz meg egy olyan videot vagy cikket, amiben az agyi aktivitas kulonbseget tesztelik egy nem ADHD-s es egy ADHD-s ember kozott. Mar, ha hajlando vagy ra...

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 09:29:29

@csib: Ja es nem igaz minden masodik gyerekre. Ha jol emlekszem ez egy nagyjabol allando arany szerint megy, az emberiseg 3-5%-a van ebben a szituacioban.

ADHDiva 2017.03.08. 09:41:53

@csib: köszönöm, hogy felvetetted ezt a témát! Valóban, MINDENKIRE jellemzőek lehetnek ezek a tünetek, van azonban néhány jelentős különbség szerintem. Egyrészt, a mérték. A nem ADHD-s például halogathat, és ez bosszantó lehet, egy ADHD-s esetében viszont a halogatás olyan mértéket is elérhet, hogy az jelentős mértékben befolyásolja az életét, pl. kirúgják a munkahelyéről vagy az egyetemről, esetleg elhagyja a felesége. Időnként mindenki impulzív és üvöltözik az autóban és arra gondol, hogy szívesen kidobná a telefonját az ablakon, az ADHD-s viszont ki is dobja. Másrészt, a legtöbb ADHD-st zavarják ezek a tünetek, és folyamatosan próbál ellenük küzdeni, de náluk ez nem annyi, hogy megrázom magam és már nem is csinálok rosszat, nekik nem elég az atyai pofon meg a motivációs idézetek.
A gyógyszerezés opció. Senkit nem tömnek tele gyógyszerrel, nem szedálják le akaratán kívül. A legtöbb felnőtt ADHD-s nem szed gyógyszert, vagy mert nem is tudja, hogy lehetne, esetleg nincs is diagnosztizálva; vagy mert a gyógyszer nélkül is tud működni. Van egy csomó módszer, amit meg lehet tanulni és megkönnyíti az ember életét (nemcsak az ADHD-sokét).

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 09:49:47

@ADHDiva: Igen, ez nagyon fontos, hogy nagyon hasonlo figyelmetlensegi es eletvezetesi problemai vannak egy ADHD-s embernek, csak sokkal gyakrabban jelentkeznek es nehezebben kezelhetoek.

Alick 2017.03.08. 09:52:47

Megfigyeléseim szerint több olyan tényező is van, ami kisbaba kortól kezdve súlyosbíthatja a helyzetet. Az egyik a korai szülői figyelem, érzelmi és fizikai kontaktus deficitje. A másik az egyre inkább jelentkező korai információtúlterhelés.
Baráti családlátogatásnál látom, hogy a (2-3 éves) gyerek a szoba közepén, körülötte több játék, plüssmaci kirakva, a tévében mesefilm megy, a szülők egymás között beszélgetnek, néha odaszólnak neki... a gyerek figyelme pedig ide-oda ugrál, igazából sok mindennel szeretne foglalkozni, de nem fókuszálni. Szóltam a szülőknek, hogy ha nem szeretnének figyelemzavaros gyereket, akkor egyszerre csak 1-2 játék legyen elől, szüntessék be a háttértévézést (rádiózást), a gyereket pedig vagy hagyják csendben vagy foglalkozzanak vele teljes figyelemmel.

Alick 2017.03.08. 09:54:18

"..nem tud fókuszálni egyikre sem"

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 10:04:21

@Alick: Nekem ezt egy kicsit maskepp mondtak, de mar nem emlekszem pontosan. Arra viszont igen, hogy oroklodhet a dolog es azt is, hogy valoban (pl. az USA-ban) sokakat felrediagnosztizalnak es ott a gyogyszerezes is sokkal tobb. De van nagy kulonbseg a kozott, hogy egy gyerek amiatt figyelmetlen, mert nem megfeleloen nevelik (bar az altalad leirtakbol en csak a tv-t kapcsolnam ki) es akozott, hogy az illeto ADHD-s. Mint fentebb irtam ez szervileg is kimutathato, a jelleget az autizmussal emlitik egy lapon.

ADHDiva 2017.03.08. 10:05:59

@Alick: nagyon érdekes, amit írsz. Az mindenképpen zavaró és lehetnek káros következményei, ha túlstimulálnak egy gyereket, például rendkívül fárasztó az agynak. Az Egyszerűbb gyermekkor című könyv például pont erről szól. Ráadásul egy kisgyermek figyelme egyébként is hajlamos az "ugrálásra".
Azonban a figyelemzavar nem csak úgy kialakul, többek között genetikai háttere is van, tehát egy túlstimulált gyerek nem lesz automatikusan ADHD-s, de rossz szokások kialakulhatnak nála.

accountant050915 2017.03.08. 10:23:55

Ez egy jó blog, köszi,hogy elindítottad. Nekünk a kislányunknál szóltak, hogy lehet, hogy kialakul nála, most tornával próbáljuk elejét venni. A "régen nem volt ilyen, menjél követ törni a bányába" típusú beszólásokról meg annyit, hogy a figyelemzavar tünetei mind illenek rám, csak gyerekkoromban még erre nem volt diagnózis, ezért betudták annak, hogy izgága vagyok, nyugodjak már le stb. Lehet, hogy ha akkor máshogy állnak hozzá pár dologhoz velem kapcsolatban, akkor néhány dolog könnyebben ment volna.

A dopamin / szeratonin alacsony szintjéről amit írsz, érdekes, erről nem tudtam. Utólag nézve talán magyarázza, hogy miért volt olyan fontos az ilyen-olyan bulizás fiatal koromban, most meg miért kelek fel reggel 5-kor edzeni :)

Amúgy én azért nem aggódok ezen annyira, mert idáig mégis sikerült mindent megvalósítanom, amit terveztem, mind munka, mind személyes élet terén. Max kicsit többet kell dolgoznom a dolgokon, mert csapongok (pl. most is kommentelek, pedig benne voltam valamiben... francba... :) ) Nem tudom, hogy azok is így vannak vele, akiknek nem volt gond a figyelem zavar.

De a lényeg, hogy van remény :)

Alick 2017.03.08. 10:25:52

@elment az eszem mert belekezdtem: A Montessori óvodák tananyagában alapvető követelmény, hogy a gyerek egyszerre csak egy játékot vegyen le a polcról és ezzel csak mintázat nélküli szőnyegen foglalkozzon vagyis tanulja meg egy irányba összpontosítani a figyelmét. Viszont a játék lehetőleg legyen olyan kihívás, amivel foglalkozni önmagában sikerélmény és örömforrás.
A nem célirányos játékoknál pedig a gyerek belső világa strukturáltan épüljön fel, vagyis ha éppen befelé figyel, ne kapjon sok külső ingert, különösen olyanokat, amelyek érzelmileg felkavarhatják.

Jópár pszichés beteget ismerek a környezetemben, de akiket alaposabban, azok esetében a felmenőknél nem jelentkezett hasonló probléma. Az örökletesség nyilván csak akkor fogadható el a diagnózis részeként, ha ezt a genetikai vizsgálat is alátámasztja.

Amennyiben az ADHD még a korai gyerekkori tünetek előtt, fejlődési rendellenességként biológiailag kimutatható (előrejelezhető), érdekelnének az erre vonatkozó hivatkozások.

ADHDiva 2017.03.08. 10:32:38

@accountant050915: üdv a klubban :) persze, hogy van remény, az ADHD nem zárja ki a sikert, sem a boldog családi életet.
A legtöbb ADHD-s felnőtt nem tudja, hogy ő az, mert anno 15-25 évvel ezelőtt (vagy még régebben) nem volt ez ennyire benne a köztudatban. Voltak a jó gyerekek meg a rossz gyerekek, akik nem ültek csendben (vagy éppen túlságosan is csendben voltak), akiknek mindig szamárfüles volt a füzete és állandóan otthon hagyták a térképet. Szerintem a legtöbb felnőtt ADHD-s megtanul ezzel együtt élni, elrejteni sok tünetet, és tényleg csak annyit érzékel, hogy neki nehezebb. Én rengeteget kínlódtam emiatt, mert folyamatosan az járt a fejemben, hogy rossz ember vagyok, tele szarabbnál szarabb tulajdonságokkal.

ADHDiva 2017.03.08. 10:38:12

@Alick: az ADHD egy neurobiológiai fejlődési zavar, látszik a különbség az agyszerkezetben. Nyilván nem vizsgálják ezt mindenkinél. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy kicsi gyerekeknél, "előrejelzés" szintjén lehetne-e az agyi vizsgálatból az ADHD-ra következtetni, nem vagyok sem pszichiáter, sem neurológus.

accountant050915 2017.03.08. 10:43:26

@ADHDiva: köszönöm (már megint kommentelek... :) )

Ezek a negatív érzések bennem is megvoltak elég sokáig, szerencsére aztán olyan impulzusokat kaptam, amik segítettek meggyőződni abban, hogy egy jó ember vagyok, és jól tudom csinálni a dolgokat. Néha még mindig szükség van a külső megerősítésre, de haladok!

Amúgy én azt is olvastam, amikor beleástam magamat, hogy ennek lehet egy pozitív oldala is, tehát pl. nem tudunk 50 dologra figyelni egyszerre, viszont ha valami leköt, akkor arra meg nagyon. Nem tudom, te olvastál-e ilyet, lehet félreértettem. Mindenesetre ezt is látom magamon, egyetemen / egyéb tanulmányokban amint megtaláltam azt ami érdekel, akkor azt 200%-n csináltam, akár másokat is idegesítve :)

Amúgy irodai munkában dolgozok, ami nekem bejött segítség gyanánt, az a visszaszámláló alkalmazása. Pl. 20 percre beállítom, addig nem mehetek el máshova, csak az adott feladattal / programmal stb. szabad foglalkozni, utána adok 5 percet magamnak a kalandozásra. Csak egy tipp, hátha másnak is bevállik.

Azt hiszem el is indítom :) Sok sikert a blogodhoz!

ADHDiva 2017.03.08. 10:49:00

@accountant050915: mindenképpen szeretnék a pozitív oldaláról is írni, úgy teljes a kép, nekem is van jó néhány olyan tulajdonságom, amire büszke lehetek. :) A már említett hiperfókusz is ilyen.

A visszaszámláló nagyon jó találmány, sokat segíthet. Szeretnék minél több ilyen tippről írni, csak ugye nem megy mindent egyszerre :)

Alick 2017.03.08. 10:50:47

@ADHDiva: "a rossz gyerekek, akik nem ültek csendben"

Ebben az oktatási rendszer is vastagon benne van, a jelenlegi iskolarendszer katasztrofális a "normális" gyerekek szempontjából is, akik jobban képesek alkalmazkodni a "börtönhöz".

Egy időben (9-10 évesen) én is problémás gyerek voltam, a "mutatványaimmal" állandóan megzavartam az órákat. Pedig ehhez képest jól is tanultam. Szerencsére a szüleim a pszichológussal együttműködve rájöttek az okára és ez a probléma rövidesen megoldódott.

ADHDiva 2017.03.08. 10:59:19

@Alick: az iskolarendszeren tényleg elég sokat lehetne/kellene javítani, de ez ugye már egy másik téma...

Alick 2017.03.08. 11:08:10

@ADHDiva: Amit a szakmai oldalakon találtam, abból az jött le, hogy eléggé megy a találgatás az okokat illetően. Nemrég divatos volt a finomított cukorfogyasztásra, illetve E-betűs adalékokra hivatkozni, de az újabb vizsgálatok már nem találták ezt szignifikánsnak. Persze attól még egészségtelenül sok finomított szénhidrátot kapnak a gyerekek és ez túlspannolhatja az agyat. Ehhez még hozzájön a mozgáshiány is, órákat ülni a padban napi egy tesióra mellett nagyon kevés. A koffein (kóla) is felejtős, engem mindig is túlstimulált.
A genetikai háttér tisztázásához pedig kevés egyértelmű anyagot találtam, ehhez nem elég a családfa vizsgálata, mert rengeteg minta (tudattalan) viselkedés-tanulással is átadható... és így eljutunk a régi tyúk-tojás problémához: vajon a biológiai elváltozás hat ki a viselkedésre vagy a viselkedési mintákat hibásan tanuló agy változik meg biológiailag?
Pl. több közeli hozzátartozó elvesztése különösebb örökletes hajlamok nélkül is jellemzően csökkentheti a dopaminszintet.

Alick 2017.03.08. 11:13:48

@ADHDiva: Csak arra céloztam, hogy ADHD sem kell ahhoz, hogy valaki "problémás" legyen az iskolarendszerben, mert nehezen tolerálja a drillt.

Anno egy buddhista mesélt nekem a reinkarnációról... én rögtön tiltakoztam, hogy nem szeretném újra végigélni az iskolarendszert... hacsak nem lesznek a jövőben gyökeres változások. :)

ADHDiva 2017.03.08. 11:22:08

@Alick: teljesen értelek és egyet is értek. rég voltam iskolás, így biztosan változott egy csomó minden, de az is tuti, hogy még jobban is lehetne, és összességében gyerekbarátabbá lehetne tenni a rendszert

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 11:54:03

@Alick: Azt az ovodat amit irtal nem ismerem, de azt hiszem ez igy nem lehet teljesen rendben. Azert nem, mert ha peldanak veszunk akarkit aki ezelott az iskola elott volt gyerek es felnott es nem lett ADHD-je, akkor bennem felmerul a kerdes, hogy pl. kint a jatszoteren vagy a fuben rohangaszva hogy lehetett ezt meguszni? Marmint olyan rengeteg dolog tortenik a vilagban egyszerre, hacsak setal is a gyerek, hogy nem ertem, miert volna jo egy statikus kornyezethez kondicionalni, de becsszo utananezek valamelyik nap. :)

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 11:58:04

@Alick: Ja igen, azt akartam meg, hogy, ha a gyerek ADHD-s, mondjuk azzal a tipussal, ami nekem van, nem kell megszuntetni dolgokat, hogy ne legyen hatassal az adott szemelyre, mert nehezebben tud a belso vilagabol kitekinteni, nehezebb kulso szemelynek behatolni oda. Valoszinuleg egy ilyen gyerek eszre sem venne, ha kicserelned alatta a szonyeget.

Estevez atya 2017.03.08. 12:00:35

én magam ADD-ről is hallottam, hasonlóan figyelemzavar, 'hiper' nélkül.
voltam egy tanfolyamon (DISZK, diszlexia központ azt hiszem), amely ezt tanítja kezelni felnőtteknek. Gyógyszer nélkül, pszichológiával, gondolataink tudatos felismerésével.
Ha nem is kőbányával, de más, humánus módon próbálják kezelni.

Ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy a módszereket addig használtam, gyakoroltam, amig be lehetett számolni a sikerekről ott a foglalkokzáson, utána ezekről megfeledkeztem.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 12:29:25

@Estevez atya: Amit te mondasz, annak a hivatalos elnevezese Attention Deficit Hyperactive Disorder inattentive type. Ilyenem van nekem is. A kulcsa a gyakorlas nagy odafigyelessel. Amivel ugye gondunk van :D En is sokat felejtettem, de azert probalom naprakeszen tartani magam...

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 12:37:52

@Estevez atya: Jah es azert ez a neve, mert a hiperaktivitas megvan, csak nem izgaga az ember vagy legalabbis nem feltunoen, hanem inkabb fejben az. Mint a fent emlitett hiperfokusz vagy a kellemetlen erzes, amikor probal az ember nem raakaszkodni egy gondolatra vagy nem agyalni valamin es szetfolyik a vilag. En legalabbis igy hivom. Ez annak a hozomanya, hogy egy ADD-s ember agyaba, ha kicsit 'sulyosabb' a problema, akkor szuretlenul kerulnek az infok es ez pl nem jo erzes, amikor nincs amibe belekapaszkodjon az ember elmeje es elveszni erzi magat. Ezert mindig agyalni kell valamin, mert meg az sem olyan faraszto, mint ez az elengedett poraz... vagy mi.

ADHDiva 2017.03.08. 12:53:22

@Estevez atya: Ideális esetben a kognitív terápia (tehát a gondolatok "helyes" mederbe terelgetése) nagyon sokat segíthet az ADHD-soknak, és kiegészítheti, talán ki is válthatja a gyógyszeres terápiát. A csoport megléte, az állandó visszajelzések és megerősítések is rendkívül fontosak, jó lenne, ha több ilyen állna az ADHD-sok rendelkezésére, elérhető közelségben, támogató és megértő közösségben.

Alick 2017.03.08. 13:02:14

@elment az eszem mert belekezdtem: Teljesen rendben van, ha valaki rohangál a játszótéren és sok inger éri, csak tudjon jól váltani egy feladatra fókuszálva, ha szükséges... ez utóbbin többet kell dolgozni, mert szembemegy a "mentális entrópiával".

Alick 2017.03.08. 13:04:49

@elment az eszem mert belekezdtem: Ez szerintem inkább aspergeres (enyhén autista) működés, mintsem ADHD típus... intenzív szellemi munkában én is el szoktam érni hasonló állapotot. :)

Alick 2017.03.08. 13:08:21

@ADHDiva: A tengerentúlon önkontrollra elterjedt az EEG biofeedback, amihez nekem is van némi közöm, még ha nem is terápiás célra...

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 13:15:22

@Alick: Ebbe a biofeedback-be beavathatnal kisse melyebben is bennunket. :)

Azt az ovodat pedig meg fogomvnezni. Nem csak azt, hanem az elmeletet is, amire epul. De meg mindig melo van :D (hogyrohaggyonmeg)

ADHDiva 2017.03.08. 13:24:46

@elment az eszem mert belekezdtem: Montessori módszerről nagy vonalakban: www.nlcafe.hu/baba/20150213/egy-montessori-ovodasnak-semmi-nem-kotelezo/

Ez pedig egy Montessori szemléletű blog, szerintem rendkívül érdekes és hasznos, én rendszeresen olvasom: samutanul.com/

Wandál 2017.03.08. 13:48:21

Ezek a "tünetek" nem binárisak, hogy van, vagy nincs, hanem skálázottak, teszem azt 1-100-ig terjedő skálán mozognak. Namost hol húzunk határt? 50-nél, és akkor 51 "beteg", "49" egészséges? A véleményem az, hogy ADHD a nehezebben kezelhető gyerekek beskatulyázásra lett kitalálva, hogy a velük foglalkozóknak mentesülést adjon a emberi/szakmai kudarcuk alól, miszerint nem ők nem tudták kezelni a gyereket/helyzetet, hanem a gyerek "beteg" ADHD-s... Régen viccből mondogattam, hogy ha a 80-as években lett volna ADHD, engbem biztos begyógyszereztek volna, de később rájöttem, hogy ez egyáltalán nem vicc... A "tünetek" 100%-ban megvannak nálam is, de tudom kezelni őket, pedig a programozás azért igényli a figyelmet... Csak nekem 10 percenként vissza kell tudnom irányítani azt a munkára... Viszont ha egy gyereknél betegségtudatot alakítanak ki, az jobban tönkreteszi az életét szerintem, mintha hagyjuk megküzdeni a rendszerrel... Persze ez a "tünetek" skáláinak nem szélsőséges értékeit produkálókra igaz, de gondolom a bloggerina sem arról a végről érkezik...

w

Alick 2017.03.08. 13:54:47

@elment az eszem mert belekezdtem: Még a XIX. sz. második felében az első olasz orvosnő, Maria Montessori halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek kifejleszt egy módszert, amivel jobb eredményeket érnek el, mint a normál iskola jó helyzetű tanulói. Az életrajzi filmjének első része:

indavideo.hu/video/Maria_Montessori_-_Egy_elet_a_gyermekekert_-_I_resz_CD1

Alick 2017.03.08. 13:57:27

@Wandál: Ebben is van valami... a pszichés betegség kinyilvánítása könnyen státusszá, komfortzónává válik és a motiváció is csökken bármilyen változtatás elérésére. Sajnos erre tudok nagyon közeli példát...

Alick 2017.03.08. 14:05:28

@elment az eszem mert belekezdtem: Külfüldi biofeedback terápiás oldal:
www.healing-arts.org/children/ADHD/biofeedback.htm

A módszer lényege, hogy az EEG tudatállapotokhoz kapcsolható jeleit visszajelzik (pl. számítógép monitoron, játék formájában). A javulás szempontjából kívánatos agyhullámokat jutalmazza a rendszer.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 14:10:07

@Wandál: Reszint egyetertek. Sokakat diagnosztizalnak es gyogyszereznek indokolatlanul. Sot, az is tuti, hogy adderall-al barki konnyebben tanul, nem csak az ADHD-s gyerekek, fiatalok. Szerintem azert van az a pont es vannak olyan tunetegyuttesek, amik nagyban segitenek.
Egy sajat pelda:
Gyerekkent nekem nehezen ment az iskola. De ez nem azert volt, mert ostoba gyerek voltam, hanem mert a tananyag jelentos resze telhes erdektelensegbe fulladt nalam. A tanaraim sem probaltak - vagy nem vettem eszre - erdekesebbe tenni. Szoval oran sokszor aludtam es nagyjabol vegig, katonasan gyurtem le a tantargyakat (1,2,1,2). De volt egy bibi. Volt par tantargy, ami ebbol kiesett. A biologia es a szamitastechnika. Meg kesobb a szakmai tantargyak egy resze. Ezekbol csak akkor volt otosnel rosszabb jegyem, ha veletlenul buntetesbol feleltem es eleve negyesrol indult az osztalyzas. Ja es otthon semmivel nem foglalkoztam, csak ultem a konyvek felett es valami egeszen mason jart a fejem. Nos, egy ekkora kontraszt, hogy valamibol semmi sehogy nem megy, a masik pedig kiemelkedo mar sejteni lehet, hogy valahol kilog a lolab, a gyereknek talan van jobb indoka is arra, hogy miert nem megy neki, mint az, hogy lusta. Erre johet meg egy s mas. Feledekenyseg, impulzivitas stb. Ez nem all meg a kezelhetetlensegnel. Es a 80-as evekben mar reg foglalkoztak ezzel, csak nem nalunk. :)

ADHDiva 2017.03.08. 14:10:31

@Wandál: nagyon érdekes a felvetés. Ahhoz, hogy valaki diagnózist kapjon, egy sor kritériumnak kell megfelelnie (hosszú ideig, min 6 hónapig álljanak fenn a tünetek, több életterületen, tehát például otthon és az iskolában vagy munkahelyen egyaránt, legyen kizárva egy csomó más dolog, pl. vitaminhiány). Mivel alapvetően szubjektív dolgokról van szó, jóval nehezebb diagnosztizálni, mint mondjuk a rövidlátást. Érdekes az is, hogy egyszerre tartják alul- és túldiagnosztizáltnak, és persze ez is kritériumrendszertől függ. Tehát van, aki szerint sokkal több ADHD-s van valójában, mint akiket diagnosztizálnak, mások viszont úgy gondolják (ahogy te is írod), hogy az alapvetően eleven vagy nem megfelelően kezelt gyerekeket is a betegek közé skatulyázzák.
Sajnos, ahhoz nem tudok hozzászólni, milyen lelki törést okoz egy gyerekben az, ha a betegséget nyomatják neki. Engem felnőttként diagnosztizáltak, és az, hogy "neve lett a gyereknek", nagyon sokat segített. Nincs betegségtudatom, és az ADHD-t nem tekintem betegségnek, csak tudom, hogy máshogy vagyok bekötve, így a problémák megoldása más megközelítést igényel.

ADHDiva 2017.03.08. 14:15:26

@elment az eszem mert belekezdtem: nagyon jó a példa, amit leírtál. Hasonló lehet például az az eset, hogy egy gyerek az iskolában elviselhetetlen, kiállhatatlan és kezelhetetlen, de otthon azért elég jól elvannak vele, és más közösségben is normálisan tud viselkedni. Sok esetben egyéb problémát is fel lehet fedezni az ADHD-ra emlékeztető tünetek mögött, pl. családi drámát, stresszt. Ideális esetben ezt szakember segítségével szűrik ki, és nem csak rámondanak valamit, hogy fiam, téged márpedig nyugtatózni kellene.

Wandál 2017.03.08. 14:29:25

@elment az eszem mert belekezdtem: az ilyen szélsőséges iskolai teljesítménnyel pont a tanároknak meg szülőknek kellet volna vmit kezdeni... nekem szerencsém volt, mert pont a memóriám és a problémamegoldó képességem kifejezetten jó, így alsó tagozatosan kedvenc voltam, aki szó szerint visszamondja a tanár előző heti mondatait, cserébe elnézték, hogy nem tudok 5 percnél tovább egy helyben ülni... ez valahogy átlendített felső tagozaton, de a középiskola már azért elég gáz volt... szerencsére a kilencvenes években az informatika nem volt papír éhes, így lett annyi referenciám, hogy sose kérdezték, hogy van-e diplomám :)

w

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 14:36:37

@ADHDiva: Az nekem is sokat segitett, hogy a dolog meg lett nevezve. Sokkal kevesebbet marcangolja magat az ember a hibai miatt es nem erinti olyan melyen, ha hibazik. Ami ugye eleg gyakori. Es ezen felul elejet lehet venni a kellemetlen beszelgeteseknek, amiknek az a lenyege, hogy probalj jobban figyelni! Ez a legutaltabb mondat, amit valaha hallottam. Meg az olyanok hogy "En is elfelejtek dolgokat, ugyhogy nekem is biztos ilyenem van."

ADHDiva 2017.03.08. 14:38:05

@Wandál: nagyon ismerős, amit írtál. alsóban én is okoska voltam, nem volt gond a tanulmányaimmal (sok minden mással igen, de ezt betudták annak, hogy ilyen a személyiségem...), utána viszont nyolcosztályos gimibe kerültem, ahol már memóriával meg aggyal nem lehetett annyira túlélni, és kínlódás volt az egész. Nyilván rendkívül nagy szerepe van a pedagógusoknak, de szerintem kevésnek van kapacitása, türelme, idegrendszere ahhoz, hogy a külön figyelmet megadják (és itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy Pistike kap-e buksisimit, hanem arra, hogy észreveszik-e, hogy Pistike halálra unja magát és ezert izegmozog, adnak-e neki más feladatot, igyekeznek-e az egyéni képességeit nézni stb)

Wandál 2017.03.08. 14:39:17

@ADHDiva: azért az belátható, hogy egész más dolog felnőttkorban kapni egy magyarázatot a múltra, mint egy jövőt determináló pecsétet... attól, hogy te nem tekinted betegségnek, nagyjából mindenki annak fogja, és ez nagyon visszaüthet a gyerekre... nem beszélve az amfetaminszármazékokkal való kezelésről... (a függőségekkel kapcsolatos rész is megvolt)

maximum általánosan gyenge képességek esetén tudom elfogadni, hogy használhat a diagnózis, minden más esetben csak negatív hatást látok...

w

ADHDiva 2017.03.08. 14:39:36

@elment az eszem mert belekezdtem: esetleg egy jó "szedd már össze magad"? illetve személyes kedvencem, a "nincs neked bajod azon kívül, hogy unatkozol jó dolgodban".
A másikról meg ippeg most írom a bejegyzést

ADHDiva 2017.03.08. 14:53:30

@Wandál: ezért mondtam, hogy nem tudok hozzászólni ahhoz, hogy gyerekekre milyen hatással van a diagnózis. Az a generáció, akiket viszonylag korán, kisiskolás korban diagnosztizálnak, még csak most fog felnőni, így az ő tapasztalataikra még várnunk kell.

Wandál 2017.03.08. 16:03:31

@ADHDiva: óvodás korú gyerekeimmel már benne vagyok a sűrűjében. nagyobbik lányom későn kezdett beszélni (igazából mindent későn kezdett), de onnantól a fejlődési ütemmel nincs gond. érdeklődtünk fejlesztési lehetőségek iránt az óvodában, ahol azt mondják, hogy csak akkor "jár" fejlesztés, ha a pedagógiai szakszolgálat megállapítja a "megkésett beszédfejlődés"-t, viszont vigyázzunk ezzel, mert ez felkerül a gyerek "lapjára", és később problémát jelenthet egy "jobb" iskolába való bekerülésnél... úgyhogy maradt a magánutas fejlesztés...

w

elment az eszem mert belekezdtem 2017.03.08. 17:02:21

@ADHDiva: Az is jo! Meg szeretem azt is, amikor azt mondjak, hogy "dehogy felejtetted el, csak tojsz mindenre magadon kivul, erdekes de a //hobbidbol barmi esetleg az, hogy ehes vagy// eszedbe jut." :)
süti beállítások módosítása